Neočekivana nekonferencija nakon otkazivanja sastanka EACEA u Bruxellesu

Izvršna agencija za europsko obrazovanje i kulturu (EACEA) Europske komisije bila je domaćin zakazanog sastanka nositelja bespovratnih sredstava u Bruxellesu 17. i 18. listopada 2023. Međutim, planovi su naišli na neočekivanu prepreku zbog bruxelleskog terorističkog napada i pucnjave u središtu grada 16. listopada navečer.

Unatoč spremnosti za dvodnevni događaj i prisutnosti preko 220 registriranih sudionika, Europska komisija je odlučila otkazati sastanak zbog zabrinutosti za sigurnost ljudi u Bruxellesu. Ipak, sudionici su pokazali izniman duh zajedništva i odlučnost. Aleksandar Novak (Udruga Kultivator) sudjelovao je u ime konzorcija partnera projekta OUT of THE BOX.

Usprkos otkazivanju, sudionici su umjesto planiranog sastanka, organizirali nekonferenciju koju su sami vodili. Ovaj neočekivani preokret pokazao se izuzetno korisnim iskustvom, pružajući sudionicima priliku za umrežavanje, razmjenu znanja, predstavljanje svojih projekata, dijeljenje najnovijih informacija i pronalaženje potencijalnih budućih partnera.

Čak su organizirali zajedničku večeru i sudjelovali u društvenim događanjima sljedećeg dana, istražujući kulturne institucije grada.

 

Ovo nekonferencijsko iskustvo, koje se izrodilo iz neočekivanog obrata događaja, pokazalo se ugodnim i uspješnim za većinu sudionika. Ono je jasno dokazalo da kolektivna energija i odlučnost mogu prevladati poteškoće, pružajući vrijednu priliku za izgradnju veza i umrežavanje unatoč izazovima.